شهرداری نیشابور، دومین شهرداری خراسان رضوی است که موفق شد از رتبه ۹ به رتبه ۱۰ شهرداریهای کشور ارتقاء یابد.(پرتال شهرداری نیشابور)
رسانههای نیشابور در روزهای گذشته در حالی از این موضوع خبر دادند ، که مدتی پیش از این نیز شهرداری شهرستان تربت حیدریه از رتبه ۸ به رتبه ۹ شهرداریهای کشور ارتقا یافته بود. (خبرگزاری مهر)
اما پیش از همه این تغییر و تحولات جدید در رتبه شهرداریهای خراسان، دارالمومنین سبزوار قرار دارد که از سال ۱۳۸۸ توانسته است با یک پله ارتقاء درجه از رتبه ۹ به رتبه ۱۰ ارتقاء یابد. (روزنامه کیهان)گفتنی است در حال حاضر در خراسان رضوی با وجود نزدیک به ۸۰ شهرداری در نقاط مختلف شهری این استان تنها شهرداریهای سبزوار و نیشابور دارای رتبه ۱۰ میباشند که یکی از بالاترین رتبههای شهرداریهای کشور محسوب میشود و این رتبه، عمدتاً به شهرهای مرکز استان با جمعیت زیر ۳۰۰ هزارنفر اختصاص دارد.
نیشابور یکی از شهرهای تاریخی خراسان است که در حال حاضر از پرجمعیت ترین شهرهای این استان نیز محسوب میشود.
این شهر از سمت شرق در فاصله حدوداً ۱۱۰ کیلومتری مدینه الرضامشهدمقدس و از سمت غرب نیز ۱۱۰ کیلومتری دارالمومنین سبزوار دیارسربداران قرار دارد.
لازم به ذکر است ارگان شهرداری در ایران دارای ۱۲ درجه است که به میزان بزرگی شهرها، قدمت تأسیس شهرداری، امکانات و منابع و سایر استانداردهای مورد نظر رتبه شهرداریها از ۱ تا ۱۲ درنظر گرفته میشود و هر چه عدد بیشتر باشد، مطلوب تر است.
برخی منابع اینترنتی در خصوص ماهیت شهرداریها و چگونگی رتبه بندی این نهاد در ایران چنین نوشته اند :
فعالیتهای شهرداری به شکل جدید آن پس از مشروطیت آغاز گردید. قانون بلدیه در دوره اول مجلس شورای ملی به سال ۱۲۸۶ به تصویب رسید. شهرداری تهران نخستین شهرداری بود که براساس قانون جدید تأسیس شد و تشکیلات آن تقریباً بلافاصله پس از تصویب قانون پایهگذاری شد.
درجه شهرداریهای کشور در طیفی از ۱ تا ۱۲ قرار میگیرد. شهرهای قدیمی، بزرگ و پرجمعیت دارای درجات بالاتر، و شهرهای جدیدالتأسیس دارای درجات پائینتر میباشند. درجه شهرداریها بر مبنای امکانات، اعضا، درآمد و امثال آن تعیین میشود، لذا بالاترین درجه (۱۲) به شهرداریهای شیراز، تبریز، مشهد و اصفهان تعلق گرفته است، جمعیت این کلان شهرها بیش از یک میلیون نفر میباشد.
در رده بعد، شهرهایی چون کرج، اهواز، قم، کرمانشاه، رشت، ارومیه، همدان و آبادان قرار گرفته اند که درجه آنها ۱۱ میباشد. جمعیت این شهرها بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ هزار نفر است. در رتبه بعد نیز شهرهایی مانند دزفول، کرمان، بندربوشهر، سمنان، ساری، سبزوار و غیره، با درجه ۱۰ قرار میگیرند و تقریباً تمام این شهرها مراکز استانها میباشند. این روند همچنان ادامه مییابد و شهرهایی که کمترین جمعیت را داشته باشند و شهرداری آنها در سالهای ۷۸ و ۷۹ تأسیس شده است، عمدتاً در درجه ۱ و ۲قرار میگیرند. (دانشنامه رشد) و (اطلس شهرسازی)
در پایان لازم به یادآوری است که دو شهرستان سبزوار و نیشابور علاوه بر برخورداری از رتبه ۱۰ شهرداریهای کشور، به لحاظ سیاسی و اداری نیز دارای امتیاز فرمانداری ویژه هستند که به موجب این امتیاز فرمانداران این شهرستانها معاون استاندار محسوب میشوند و در فعالیتهای خود از قدرت تصمیم و عمل بیشتری برخوردارند.
در استان خراسان رضوی در حال حاضر تنها سه شهرستان سبزوار ، نیشابور و تربت حیدریه دارای فرمانداری ویژه هستند.
در این زمینه نیز شهرستان سبزوار پیش از بقیه شهرستانهای خراسان به امتیاز فرمانداری ویژه دست یافت. در حدود یک سال پس از ارتقاء فرمانداری سبزوار، با پیگیری گسترده مردم و مسوولان نیشابور این شهرستان نیز توانست از امتیاز فرمانداری ویژه برخوردار شود.
چند سال بعد یعنی در دی ماه ۸۶ شهرستان تربت حیدریه نیز به فرمانداری ویژه ارتقاء یافت.
سه شهر سبزوار، تربت حیدریه و نیشابور از مدعیان تشکیل استان جدید در شمال شرق کشور هستند.
تهیه شده توسط : گل زیره
با سلام . آقای شهردار لطفا به جای هزینه کردن برای المانهای شهری که هم هزینه زیادی در بر دارند و هم از حالت عادی خارج شده و به اصطلاح لوس شده به پله برقی فلکه ایران سرو سامان بدهید و از هر دو طرف پله برقی بگذارید لطفا . من با وجود اینکه جوان هستم نمیتوانم از اینهمه پله با بچه کوچک بالا رفته و پایین بیام چه برسه به افراد مسن. هرچند از همون یکطرف هم که برقی بود همیشه خاموشه
آقای شهردار لطفا یک شهربازی رو باز مدرن برای بچههای نیشابور باشید که ما برای تفریح بچهها مجبور نباشیم هرهفته یا هر ماه اونهاروبه پارک ملت مشهد یا کوهستان پارک ببریم